LOMMEDALEN. Det tar bare en halvtimes kjøretur fra Drammen før vi kommer til restauranten Værtshuset Bærums Verk. En vakker snørik vinterdag i Lommedalen i Bærum er et etterlengtet pusterom i en vanskelig koronatilværelse.
VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK. Her på restauranten Værtshuset Bærums Verk er det plass til de fleste, enten de tilhører en kurs- og konferanse-gruppe, et bryllupsfølge, konfirmasjon, barnedåp eller private familiemiddager sammen med de vi er glad i.
Her har de stor glede og tilfredsstillelse i å gjøre alle dager og kvelder til unike opplevelse.
Å komme til tettstedet Bærums Verk en stille vinterdag er som å komme til et folkemuseum i miniatyr. Det er som å gå inn i romantiske malerier av Harald Solberg, Theodor Kittelsen, Erik Werenskiold eller Christian Krogh.
Vertshusveien 10, Postboks 70,
N-1353 Bærums Verk
Telefon: + 47 67 800 200, E-post: post@vaertshusetbaerum.no
Hus med røde tømmervegger, kniplinggardiner, levende lys, knitrende peis og brennende fakler. Det lukter knitrende peisbål med en gang vi åpner døren til Værtshuset Bærums Verk. Vi blir tatt imot med et varmt smil av Ulla Laycock og Bob Laycock, så raskt, så vennlig og akkurat så avslappet som det skal være på et norsk vertshus.
En lav brunbeiset dør, en skjev tram og en sliten dørklinke tar imot oss mellom snøkledte grantrær.
Historien, helt tilbake til midten av 1600-tallet, sitter i veggene. Værtshuset Bærums Verk er en av Norges eldste serveringssteder. Her var det som å være midt i den norske historien.
Vi blir tildelt vindusbord, med utsikt mot de spinkle fargene på trærne og den vannrike elven Lomma som bobler mellom isflakene.
Etter bare noen få minutter har vi valgt noe av det beste fra menyen. Blinis, piggvar, hummer og multer. Det er delikate råvarer med smakfulle sauser som får englene til å flakse med vingene
- Piggvar ble kalt havets fasan av Henriette Schønberg Erken, og multer er ettersommerens bærjuvel, selveste myras dronning, sier kjøkkensjefen Bob Laycock. - På vintermenyen har vi litt kraftigere mat enn om sommeren, noe som både metter og varmer..
Alle hans retter er inspirert av det beste fra franske og norske herregårdskjøkken.
Blinis er en russiske minipannekaker som skiller seg fra vanlige norske. - I ekte blinis skal det være bokhvete i røren, og da får du grove pannekaker som smaker kjempegodt når de er servert med lakserogn, hardkokt egg, rømme og gressløk, sier Bob Laycock.
«Blinier er et symbol på sol, vakre dager, gode avlinger, lykkelige ekteskap og sunne barn», skrev den russiske forfatteren Aleksandr Kuprin. Blinis symboliserer solen, den lange vinteren er snart over:
Tallerkenene er som små kunstverk. Ulla Laycock serverer raust med vin i glassene. Hennes historiekunnskap, entusiasme og gode humør løfter kvelden.
Bare fantasien setter grenser for hvordan det ser ut her om sommeren, med prestekrager, nyperoser og summende humler i de vakre blomsterbedene på tunet.
Selvsagt er vinterkvelder under blinkende stjerner mye bedre enn en restaurant i en eksosfylt og travel bygate i bykaoset. Værtshuset Bærums Verk i Lommedalen er et vakkert, tilbaketrukket og ukomplisert sted, med menyer som det er vanskelig å glemme.
BLINIS MED LAKSEROGN
65 g bokhvetemel
1 pose tørrgjær
½ dl lunkent vann
½ dl helmelk
Del 2
65 g hvetemel
2 eggeplommer
40 g smeltet smør
1 ts salt
1 ts sukker
2 stivpiskede eggehviter
0,6 dl lettpisket kremfløte
Slik går du frem: Bland eggeplommene, smør, salt og pepper med del 1 av blandingen. Tilsett lettpisket fløte, og så stivpisket eggehvite til slutt. La deigen hvile i ca 1 time i kjøleskapet før steking. Server gjerne blinisene varme og rett fra pannen med lakserogn, hardkokt egg, rømme og gressløk.
MULTEOSTEKAKE MED MULTESAUS
Oppskrift for rund kakeform med ca 26 cm i diameter.
Saus
1 kg multer
200 g sukker
Slik går du frem: Kok opp multer og sukker i ca 10 min. Bruk stavmikseren og kjør blandingen jevn. Sil alt sammen. Pass på at den virkelig presses igjennom silen så man får ut all sausen.
Kakebunn
15 Kornmo-kjeks
70 g sukker
1 ts kanel
75 g smør
Slik går du frem: smelt smøret i en kjele. Kjør resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin til blandingen er finmalt. Bland inn smøret. Spre deigen ut over en velsmurt kakeform og stek på ca 175 grader C i 10 min.
Kakefyll
700 g naturell kremost
175 g sukker
4 hele egg
2 dl multesaus
1 vaniljestang
Slik går du frem: Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til en jevn røre. Hell over den ferdigstekte kakebunnen. Stek i ovn på 165 grader C i 45 min. La kaken hvile en times tid.
Topping
1,5 dl fløte
315 g hvit sjokolade
4 ss sukker
saft fra 1 sitron
Slik går du frem: Kok opp fløten. Ta kasserollen av varmen og tilsett sukker, sjokolade og sitronsaften. Når alt er smeltet sammen, helles blandingen over kaken. La den hvile et døgn før servering.
Server gjerne med hele multer og multesaus.
PIGGVAR- OG HUMMERFRIKASSÈ
1 liten piggvar eller ca 700 g filet uten skinn
1 hel hummerhale (helst rå)
2 sjalottløk
1 gulrot (skrelt) og 2 blader av purreløk (ferdig kuttet i strimler)
2 dl hvitvin
½ dl fløte
1 pose ferskt spinat
1 bunt asparges (skrelte)
50 g smør
salt
hvit pepper
Slik går du frem: Fileter fisken og ta av skinnet. Kok kraft på fiskebeina og en oppkuttet løk. Vannet skal akkurat dekke fisken. Ha i litt salt og la det småkoke i maks 20 min. Sil kraften og reduser til halvparten.
Smør et stekebrett med et tynt lag smør og hakket hvitløk. Legg filetene og hummerhalen på brettet. Legg også på gulrot og purrestrimler. Strø det litt rundt, så ikke alt blir liggende oppå hverandre. Krydre med salt og litt hvitt pepper. Ha 1 dl hvitvin på stekebrettet og dekk med folie. Sett i ovnen (nederste rille) på 190 grader C i ca 5 min.
Saus
Ha fiskebeinskraften, hvitvin og fløte i en kasserolle og la det småkoke til sausen er passe tykk. Når fisken er ferdig, tilsettes kraften fra stekebrettet i sausen. La det fortsette å koke i ca 3 min. Smak til sausen med salt og pepper. Ta sausen av varmen og rør inn smøret like før servering. Server fisken med sautert spinat og asparges (fres med 1 ss smør under lokk i 1 min) og eventuelt nypoteter.
VÆRTSHUSETS HJEMMEBAKTE BRØD
1 l lunkent vann
1 pose tørr/fersk gjær
1 ss sukker
1 ss salt
2 ss olivenolje
1 kg grovbakst
½ kg hvetemel
300 g sammalt rug
Slik går du frem: Bland gjær, salt, sukker og olje i lunkent vann og visp godt. Tilsett mel og rør til en løs deig. Dekk med plast og sett i kjøleskapet over natten.
Bak ut deigen dagen etter (det kan være du trenger å tilsette litt mer mel). Fordel i passe brødformer. La brødene heve i ca 1 time og stek dem deretter i ca 45 min på 185 grader C.
NB! På grunn av koronaen har Værtshuset Bærums Verk pr i dag bare åpent i helgene.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK.