
DRAMMEN: Torsdag 16. november på Drammensbiblioteket - Hovedscenen i 2. etasje: Predator, foredrag ved Tom Schandy. I hans nye bok «PREDATOR – Store rovdyr i en moderne verden» - beskrives denne konflikten: For og mot store rovdyr, både i Norge og internasjonalt. Store predatorer har en symbolverdi for vår planet, for vår urørte natur, de er en prøve på vår vilje til å ta vare på artsmangfoldet.

-----

TOM SCHANDY. Tom Schandy regnes som en av landets fremste naturfotografer og naturskildrere med mer enn 40 bøker på samvittigheten. De fleste av de store predatorene er truet og innlemmet i de nasjonale og internasjonale Rødlistene over truede arter. Samtidig som at noen ønsker å redusere eller eliminere bestandene av store rovdyr, arbeider andre for å sikre deres eksistens.
Tom Schandy er redaktør i magasinet NATUR&FOTO.

Tom Schandy bor i “kulturhovedstaden” Vestfossen, er 61 år og er utdannet biolog ved Universitet i Oslo og arbeider på heltid som frilansfotograf, forfatter og redaktør. Nå har han kommet ut med boken PREDATOR, om store rovdyr i en moderne verden. Her forteller han historien om hvordan de store rovdyrene behandles i det 21. århundre.
Med fotoekspedisjoner til alle jordas kontinenter er han også Norges mest bereiste naturfotograf, og bildene hans har vunnet i de største internasjonale naturfotokonkurransene. I over ti år har han vært en av to redaktører i Natur&foto.

Han er også en engasjert naturverner med en spesiell forkjærlighet for store rovdyr.
Han har vært med gjetere i Romania som har Europas tetteste rovdyrbestand, han har besøkt masaiene i Kenya som lever sammen med 500 løver ute på savannen, tigerparker i India og hvordan det er mulig å drive med bjørneturisme i Finland. Han tar også for seg rovviltsituasjonen i Norge hvor rovdyrene holdes nede på et absolutt minimumsnivå.

Tom Schandy har gitt ut 40 bøker og var medforfatter og hovedfotograf på bestselgerene “Naturperler i Buskerud” og “Drammensboka”. Tom Schandys bilder har vunnet internasjonale priser og distribueres gjennom bildebyrået Samfoto i Oslo. Han er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og har i en årrekke vært leder i Norske Naturfotografer.
- Jeg har jobbet hele livet med naturformidling, siden 2000 på fulltid, etter ti år på halvtid som rådgiver i WWF Verdens Naturfond, forteller han. - I tillegg har jeg gitt ut rundt 40 bøker, skrevet hundrevis av artikler om natur, dyreliv og friluftsliv og holdt et stort antall foredrag i inn- og utland. Bildene mine har vunnet store internasjonale fotokonkurranser, blant annet Wildlife Photographer of the Year.
Tom Schandy er også redaktør av magasinet Natur&Foto og leder fototurer og workshops for naturfotografer. - Jeg har alltid vært opptatt av naturvern og skriver gjerne kronikker i aviser om ulike problemstillinger.

Tom Schandy vet hva han både snakker om og tar bilder av. Han tok sin universitetsgrad i biologi i 1987 – med hovedfagsoppgave på dobbeltbekkasinens leik-biologi på Hardangervidda – men han ble ingen forsker.

- I stedet havnet jeg i WWF Verdens Naturfond som sivilarbeider, og etter ferdig tjeneste fikk han halvtidsjobb som fagkonsulent i organisasjon. Der fikk jeg jobbe med spennende naturvernfaglige utfordringer – som vern av barskog og store rovdyr.
Dessuten var jeg så heldig å få være med og initiere to store naturvernprosjekter i den tredje verden, et på Madagaskar og et på Sumatra i Indonesia på 1990-tallet. Begge prosjektene resulterte i opprettelse av nasjonalparker, henholdsvis Zombitze nasjonalpark på Madagaskar og Bukit Tigapuluh nasjonalpark på Sumatra.

Tom Schandy kunne ha jobbet på heltid i organisasjonen, men valgte å bruke halve arbeidsuken på fotografering og egne prosjekter, som å lage bøker og skrive artikler for en rekke blader og magasiner.
- I 2000 tok jeg skrittet helt ut og sa opp sin faste halvtidsstilling i WWF, og siden har jeg vært hundre prosent frilansfotograf, skribent og forfatter. Jeg var imidlertid så heldig å få beholde tilknytningen til WWF, da jeg fortsatte som frilans redaktør av deres magasin, WWF Verdens Natur.

I tillegg har Tom Schandy også gitt ut naturbøker på Norsk Bokforlag, blant annet ”Det ville Afrika” og ”Det ville Norden”. Førstnevnte solgte i nesten 28 000 eks i Norge, og i 2003 ble den oversatt til svensk og kåret til ”Årets pandabok” av WWF Sverige, det vil si beste naturskildring i tekst og bilder.
Boka er også oversatt til engelsk og spansk, og det samlede opplaget av denne boka er på ca 50 000 eksemplarer.

Hans bilder har også vært premiert i flere internasjonale naturfotokonkurranser, blant annet med 2. og 3. plass i BBCs naturfotokonkurranse ”Wildlife Photographer of the Year”.
- I 2008 ble jeg som en av fem norske naturfotografer invitert til å delta i det store europeiske naturfotoprosjektet ”Wild Wonders of Europe” som har som mål å fotografere spektakulær natur i alle Europas land.
TEKST: ØYVIND RISVIK