Drammens museum er en sentral møteplass der alle kan oppleve historie, kultur og kunst i grønne omgivelser. Museet har store samlinger med kunst, design, kunsthåndverk, sølv, glass og fajanse, folkekunst, kirkekunst, møbler og interiører, i tillegg til andre kulturhistoriske gjenstander. Museet har en betydelig samling Nøstetangenglass.
Museet på Marienlyst med Museumsbygningen og nyklassisistisk park, Lychepaviljongen med Det Faste Galleri og en Japansk hage, lystgården Marienlyst med historisk hage, og friluftsmuseet Hallingtunet, et bygdetun med bygninger fra Hallingdal.
Gulskogen gård, et fredet lystgårdanlegg med stort parkanlegg fra slutten av 1700-tallet
Austad gård, en fredet lystgård fra begynnelsen av 1800-tallet
Friluftsmuseet på Bragernesåsen, med en rekke bygdetun og bygninger fra hele Buskerud
Hva var Museumsbygningen originalt?
Museumsbygningen fra 1928-1930 ble bygget som museum av arkitekt Christian Fredrik Arbo.
Hva er historien til Lystgården Marienlyst?
Etter oppkjøp og sammenslåing av flere løkker og omfattende dreneringsarbeider kunne krigsråd og krigskommisær Hans Thomas Weyer bygge en lystgård i 1770-årene som naturlig nok fikk navnet «Weyersfryd». Weyer døde i 1790, og fem år senere solgte enken gården til justisråd Hans Henrik Tønder. Han døpte om gårdsanlegget til «Tøndersfryd».
I 1809 kjøpte grosserer og skipsreder Hans Malling anlegget. Han oppkalte gården etter sin hustru Elisabeth Marie Tidemand, altså «Marienlyst». I 1843 ble Marienlyst overtatt av gartner Jørgen Knudsen som drev stort havebruk og gartneri her i 40 år. I 1873 ble Marienlyst kjøpt av tekstilfabrikant Jørgen Jacob Fuglesang. Fuglesang-familien ble den siste private eier av lystgårdsanlegget.
I 1909 ble eiendommen solgt til Drammen kommune som overlot Marienlyst til Drammens Museum. Her åpnet museet sine første utstillinger til by jubileet samme år. Etter å ha fungert som visningslokale for museets samlinger 1911-1928 og deretter som lystgårdsmuseum og magasin for samlingene i mange år gjennomgår Marienlyst nå en restaureringsprosess og vil på sikt åpne for publikum. Følg med på museets nettsider.
Marienlyst stadion og Drammensbadet ligger på det som tidligere var gårdens jorder.
Drammens Museum er åpent hver dag.
Mandag til fredag: kl. 11.00-15.00
Onsdag: kl. 11.00-18.00
Lørdag og søndag: kl. 11.00 - 16.00
Drammens Museum
Konnerudgt. 7, 3045 Drammen ( Google-kart )
Telefon: +47 32 20 09 30
E-post: post@drammens.museum.no
Webside: drammens.museum.no