RUNDT OMKRING DRAMMEN/OSLO. Alt om min bestemor er en standupforestilling av og med Andrè Jerman – om snart 110 år gamle bestemor Solveig, som er mamman til kulturjournalisten Mona Levin. Chat Noir 5. januar 2024.
KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT
-----
ALT OM MIN BESTEMOR. André Jermans soloshow Alt om min bestemor, er en humorforestilling som kretser rundt hans mormor, som nå er landets eldste. Solveig Levin ble født i 1914, hun fylte 109 år i desember 2023.
Hvis pacemakeren hennes fortsetter å tikke, noe den sannsynlig gjør siden hun nettopp har byttet batteri, nærmer hun seg norgesrekorden på 112 år, sier Andrè Jarman om sin bestemor..
5. januar
Billetter HER
Medvirkende: Andrè Jerman
Regi: Are Kalvø.
Gjennom Andrés øyne blir det historier om et menneske som har opplevd og overlevd to verdenskriger, spanskesyken, finanskriser, familieliv, gamlehjem, begravelser og tre sesonger av Maskorama.
Veien fra skole i gamledager, der man lærte å skrelle druer med kniv og gaffel, til å forsøke å følge en samtale med oldebarn om ChatGPT, gjør livet til bestemoren unikt. Med Andrés skjeve blikk på virkeligheten får du bli med inn i en utrolig historie om denne jødiske familien fra Oslo.
Hva sier bestemor til dette? – Bare le av meg dere!
For ikke mange årene siden skrev Solveigs datter, Mona Levin, boken Mors historie, en sterke kjærlighetshistorie om Solveig og Robert Levin og et illevarslende bakteppe hvor jødehatet vinner terreng. I november 1939 fikk de datteren Mona. Ikke lenge etter kom krigen til Norge...
I november 1942 flykter en mor med sin lille datter over grensen til Sverige. De forlot et land der de hadde mistet alt: Eiendom, innbo og borgerrettigheter.
Noen dager før hadde M/S Donau forlatt kaien i Oslo. Far Robert Levin hadde gått i dekning. Moren Solveig Levin visste ikke om hun noensinne kom til å se sin mann igjen.
Men historien begynte lenge før. Med varme, kløkt og blikk for livets små og store detaljer, tegnet Mona Levin opp et stort lerret av jødisk familieliv fra Litauen til Oslo. Hun skrev like godt om sterke kvinneskikkelser som om brytninger mellom et tradisjonelt og moderne liv. Men den sterke kjærlighetshistorien mellom Solveig og Robert Levin hadde et illevarslende bakteppe. I Europa vant jødehatet terreng. I november 1939 fikk de datteren Mona. Ikke lenge etter kom krigen til Norge.
En annen gang intervjuet jeg Mona Levin også for magasinet Vi over 60, om hennes vakre grå hår. Her er et lite utdrag av intervjuet jeg hadde med henne.
Hun mente at alle som har grått hår, burde være fornøyd og stolt av det, og at de må passe på å stelle det nøye. - Hvis jeg hadde kommet med forslag til frisøren min om å farge det, tror jeg hun ville nektet å ha meg som kunde, sa hun. - Å farge er latterlig, det har aldri falt meg inn. Det jeg er fornøyd med, er at det ikke er gulskjær i mitt hvite.
Mona Levins hår gjennom barndom og ungdom var voldsomt og sort. - Jeg synes det ble mye mykere da det ble hvitt. Det begynte med en tykk stripe foran, deretter var håret spraglete i mange år. Det syntes jeg var kjempelekkert. Jeg har alltid vært fornøyd med håret mitt. Jeg synes rett og slett at jeg har vært heldig med det.
Hun får bare ros for håret. - Det er vel det jeg får mest ros for, sa hun med et smil. - Vilt fremmede mennesker kommer bort til meg og synes det er både stilig og vakkert. Jeg sier takk, og er veldig fornøyd.
- I arbeidslivet skjønner jeg at mange forsøker å skjule at de er på vei til å bli grå. Man gjør alt for tilsynelatende å være unge, rett og slett for å holde seg attraktive som arbeidstagere. Det er manglende respekt for alder og erfaring for tiden.
- Det er mange måter å bli gråhåret på, fortsatte Mona Levin ettertenksomt. - Blir du grå inni deg, spiller det ingen rolle om du er ung, om du farger håret grønt, om du har parykk eller om du ikke har hår i det hele tatt. Det vesentlige er å ha energi, vilje og livsglede!
TEKST: ØYVIND RISVIK