DRAMMEN. Hamburgerne på Spiralen Cafe og Restaurant i Drammen er nesten som en burgerhøymesse til ære for råvarene, sammensetningen av smakene – og de eminente kokken. Her på øverste hylle over Drammen by får vi en burgermeny som er enkel, annerledes og utrolig god. Her finner vi en Pulled lamburger skapt av selveste Burgerkongene på Spiralen.
SPIRALEN CAFE OG RESTAURANT. Etter å ha kjørt seks og en halv runde opp gjennom Bragernesåsen, lander vi på Spiraltoppen. Med Norges vakreste utsikt ut over byen, intet mindre, mot Krokstadelva og Mjøndalen og helt til Blefjell i vest, og over til Konnerud og Strømsåsen, Fjell og Åskollen. Og der nede renner Drammenselven blå og stille forbi.
SPIRALEN CAFE & RESTAURANT & SELSKAPER
Spiraltoppen 1
3021 Drammen
Reserver bord på tlf + 47 92021481 eller post@spiralen.com
Velkommen til oss, til julebord – private selskaper – firmafester – møter/seminarer – jubileum – bryllup og minnesamvær.
Om det skulle være ønskelig med underholdning til arrangementet har kontakt innen underholdning og musikk.
Spiralen Cafe og Restaurant frister med en liten, men spennende burgermeny. Her finner vi Spiralens cheesburger, Simple Jack Burger – og ikke minst - Pulled lamburger.
Det er med ørliten spenning i kroppen vi står og venter på at dørene til Spiralen Cafe og Restaurant skal åpnes. Med den grønne vakre skogen, friluftsmuseet, statuen av skihelten Thorleif Haug bak oss, og foran oss, tiuren til billedhuggeren Øyvind Sigvartsen som bruser med halefjøra og viser oss stolt utsikten mot Drammen sentrum.
Var det kanskje slikt det føltes da jeg forventningsfull sto og ventet på kjæresten Aud utenfor pølsebua til Erling i Konnerudgata i 70-åra? Jeg synes jeg ennå kan kjenne lukta av pølsevann og bløyta med sennep. Denne kilingen av smaksløkene har ryktet skapt. Ryktene forteller nemlig at på Spiraltoppen finner jeg byens råeste – og mest smakfulle - hamburgere.
Hamburgerne på Spiralen Cafe og Restaurant er nesten som en burgerhøymesse til ære for råvarene, sammensetningen av smakene – og kokkene. Her på øverste hylle over Drammen by får vi en burgermeny som er enkel, annerledes og utrolig god. Her finner vi selveste Burgerkongene.
Deres Pulled lamburger presenteres med hjemmelaget brød, syltet rødkål, tomat, salat, Philadelfiaost, dressing og grønnsaksmiks, som skaper en perfekt balanse sammen med pommes fritesen og en symbolsk touch av ketchup. Heldigvis, for det er få ting jeg misliker mer enn uforsiktig omgang med syltet rødkål. Alt med måte.
Enkelte restauranter nede i Drammen sentrum kan med fordel gå stillere i dørene når de hevder de har byens beste burger. Den lille restauranten på Spiraltoppen har burgerambisjoner.
Lykkes man med en slik restaurant er de avhengig av å levere. Spiralen Cafe og Restaurant leverer, ja sågar innfrir.
Spiralen Cafe og Restaurant som er en blanding av retro møbler, flotte overflater og sjarmerende kunst på veggene, som skaper et varmt og moderne preg. Tidligere måtte vi reise utenlands, eller kanskje ikke lenger ned enn København, for å få denne følelsen en tidlig formiddag.
Servicen er akkurat så slentrende og uformell at det nesten minner om et litt storslått hjem på den fasjonable bydelen Strøtvet. Her får vi mye smaksglede og burgere igjen for pengene. Spiralen Cafe og Restaurant fortjener å være Bragernesåsen og skaufolkets finstue.
Hvor begrepet hamburger/burger oppsto? Opprinnelig var det kaker av storfekjøtt kjent som «hamburgerbiff», første gang omtalt i en amerikansk kokebok i 1891, og når denne farsekaken ble lagt mellom brødskiver, ble navnet «hamburgersandwich». På midten av 1900-tallet var begge betegnelsene forkortet til «hamburger» eller simpelthen «burger».
Ifølge Library of Congress var det den danske immigranten Louis Lassen som var den første som serverte hamburgere. Det skjedde 17. september 1895 i kaféen Louis' Lunch i New Haven, der Lassen serverte hakkekjøtt i toast sandwich, tilsatt enten løk, tomat eller ost.