
DRAMMEN. Spiralen er Drammens "høyfjellsområde". Det er et eldorado for barn i alle aldre, enten de står på ski, tar en aketur, bygger snømann eller koser seg inne på Spiralen Cafe og Restaurant, med en varm kopp sjokolade eller kakao med krem.

VINTERDAG PÅ SPIRALEN. Ikke vet vi hvordan den første snømannen ble til, men vi liker å varme små og store snømannbyggere. Og de som våger seg ut på ski eller i akebakken fortjener det samme.

SPIRALEN CAFE & RESTAURANT & SELSKAPER
Spiraltoppen 1
3021 Drammen
Reserver bord på tlf + 47 92021481 eller post@spiralen.com
Velkommen til oss, til julebord – private selskaper – firmafester – møter/seminarer – jubileum – bryllup og minnesamvær.
Om det skulle være ønskelig med underholdning til arrangementet har kontakt innen underholdning og musikk.

John Eriks Våknende skog
John Erik Johnsen presenterer et nytt bilde på Drammens "høyfjellsområde", Spiralen Cafe & Restaurant. Motivet har han kalt "Når skogen våkner" og viser skogen som våkner tidlig en vårdag. Ett slør av morgendis forsvinner.
Det er noe varmt - og dramatisk Theodor Kittelsen-stemning over skogsområdet. Motivet er godt å hvile øynene på. Skulle du være interessert i å eie "Når skogen våkner" og henge det opp på veggen hjemme? Da når du John Erik på tlf: 94053984.

Lag Spiralens flotteste snømann.
Det kunne ha startet med at en liten jente rullet en snøball så stor hun klarte. Stolt ropte hun på nabogutten for å vise hvor sterk hun var. Da han så hva jenta hadde laget rullet han sin egen ball og løftet den oppå jentas.
- Den er mindre, sa den lille jenta triumferende.
- Littegrann, svarte gutten. - Men den ligger oppå din.
- La oss lage en til! Sa jenta.
Og så lagde de en tredje snøball som de plasserte oppå de to andre.
- Nå er den like høy som deg, sa gutten.
Jenta tok opp to kvister og satt dem på hver sin side av den midterste snøballen.
- Nå likner den på deg, sa jenta.
Gutten løp inn og kom tilbake med to store nøtter og en gulrot i hendene. Nøttene brukte han som øyne. Så stakk han gulroten midt i mellom slik at skapningen fikk nese.
- Likner på gymlæreren vår, sa gutten.
- Mm, sa jenta. – La oss drikke kakao!
Ikke vet vi hvordan den første snømannen ble til, men vi liker å varme små og store snømannbyggere.
Her har du oppskrift på kakao

TRADISJONELL KAKAO
Det er ikke mye som varmer og gleder mer enn en kopp rykende varm kakao når man er kald! Dette er en klassisk og enkel oppskrift, men vil du ha tips til hvordan du kan leke med andre smaker, så se under oppskriften.
5 ss kakaopulver
5 ss sukker
1 l melk
Slik går du frem: Bland kakao, sukker og halvparten av melken i en kjele og varm opp. Visp godt, slik at kakao og sukker løser seg opp i melken.
Tilsett resten av melken og varm opp til det ryker godt av kakaoen (65-70 °C). Hell kakaoen i kopper og server gjerne med krem.

Aking for store og små
Profesjonell aking er ikke spesielt stort i Norge. Kanskje har det å gjøre med at vi nordmenn synes det er litt jålete å bruke hjelm og trikot på akebrettet? Hobbyaking derimot, der man kan ha på seg hva som helst bare det er varmt, er en viktig del av barndommen vår.
Før i tiden var det vanlig å bruke lengre strekninger av veinettet til aking. Kom det en bil varslet barna selv hverandre. Så populært var det å bruke veier at det på enkelte strekninger ble konflikt mellom de som ville ha veien sandstrødd, og de som helst ville ake.
I dag har vi flere biler, noe som også gir foreldre større grunn til bekymring. Derfor finner vi nå oftest barna i egne akebakker, smilende med rosenrøde kinn og kalde hender. I god avstand til nærmeste bil. Unna vei.

KAKAO MED BRINGEBÆR
Hva er vel bedre enn en kopp kakao på en kald vinterdag? Har du lyst til å lage en litt friskere variant av varm sjokolade, er denne oppskriften med bringebær en sikker vinner:
250 g bringebær (friske eller frosne)
3 ss melis
1 l melk
150 g mørk sjokolade, 70% kakao
0,5 ts vaniljesukker
1 dl kremfløte til pisket krem
Slik går du frem: - Tin bringebær (om nødvendig) og ha dem i en liten gryte. Ta vare på noen bær til pynt. Bland inn melis og kok opp. Hell alt i en sil og bruk en skje til å presse det gjennom silen, slik at du får en tykk bærsaus.
- Varm melk i en liten kjele. Brekk sjokoladen i mindre biter og ha i den varme melken sammen med vaniljesukker. Trekk kjelen av platen og la den stå i et par minutter. Visp godt, slik at sjokoladen løser seg i den varme melken. Den ideelle temperaturen på varm melk er 65-70 grader. Blir den varmere enn det, kan den få en bismak.

VARM SJOKOLADE MARSHMALLOWS
Varm sjokolade lages av sjokoladeplater som gir en rik og kremet sjokoladesmak. Perfekt å ha med på tur.
1 plate mørk kokesjokolade. Brekk eller hakk sjokoladen i mindre biter.
6 dl helmelk
eventuelt 1 ss sukker
mashmellows
Slik går du frem: Kok opp ca. 2 dl av melken. Sett kjelen til side og ha i sjokoladen. La det stå, uten å røre i blandingen, i 5 minutter slik at sjokoladen smelter.
Rør melken og sjokoladen sammen, spe i resten av melken mens du rører. Ha eventuelt i litt sukker dersom du ønsker en litt søtere sjokolade.
Sett kjelen tilbake på platen og varm opp til kokepunktet. Se til at det ikke svir seg.
Hell den varme sjokoladen på termos eller server straks, gjerne toppet med pisket krem eller marshmallows.
Prøv også varm sjokolade med bringebær eller varm sjokolade med rødvin
TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK OG WWW.MATPRAT.NO.