RUNDT OMKRING DRAMMEN: Fiolen betyr smertelig lengsel etter kjæresten som oppholder seg langt borte. Blå fiol betyr trofasthet, gul fiol betyr landlig lykke og hvit fiol betyr bluferdig ynde og sjelens renhet. Her finner du også en oversikt over blomsterhandlerne i Drammen.
SI DET MEDE BLOMSTER – OG HISTORIEN BAK. Fiolen er en blomst som kan fortelle en rekke legender.
En av de eldste legendene forteller at den første fiolen blomstret på det stedet der Orfeus` lyre falt ned da han sovnet. En annen legende forteller at de to blomstene fiolen og narsissen slo følge med Persephone på hennes vei ned i dødsriket. Hun var redd for den vanskelige reisen og skalv slik på hendene at hun mistet fiolen. Der hvor blomsten falt ned ble opprinnelsen til alle andre fioler.
BLOMSTERHANDLERNE I DRAMMEN
Mester Grønn CC Brakerøya, Brandtenborggata 1 · 32 22 96 19
Mester Grønn Torget Vest, DRAMMEN · 32 22 96 91
Kamille Blomster Drammen, Styrmoes vei 38 · 32 83 39 95
Floriss Drammen, Bjørnstjerne Bjørnsons gate 60 · 21 64 44 11
Mester Grønn Torget Vest, Rådhusgata 2 · 32 22 96 91
Mester Grønn Union Brygge, Grønland 45 · 32 22 96 85
Floriss Bragernes, Tomtegata 36 · 31 00 45 55
Blåveispiken Blomster AS, Strømsø Torg 7 · 32 88 91 00
Blå Blomster, Bragernes Torg
Mester Grønn Gulskogen Senter, Guldlisten 35 · 32 22 96 18
Botanisk Hjem as, Schwenckegata 2 · 91 57 73 97
Mester Grønn Ligosenteret Drammen, Betzy Kjelsbergs vei 263 · 32 22 96 95
Solstad Gartneri Odd Eriksen, Nedre Torggate 4
Hageland Åssiden, Ingeniør Rybergs gate 98 · 33 50 52 70
En tredje legende forteller at Atlas` døtre en gang ble fulgt av Phoebes lysstråler. Lyset var så sterkt at den lille jenta ble redd. Hun ba guden Zevs om hjelp. Han forvandlet henne til en fiol og gjemte henne langt inn i skogen der ingen kunne finne henne. Til slutt forteller en legende at Zevs var forelsket i kongsdatteren Io. Han tilbød fioler som sukkertøygave til den han elsket.
Fiolen er en av de tre jomfru Maria-blomstene, sammen med rosen og liljen. Den er et symbol på Marias ydmykhet. Da Maria mottok budskapet om at hun skulle få barn, kom engelen Gabriel med en fiol til henne. Maria sa: Jeg er Herrens tjenerinne. Da ble engelen så takknemlig at den velsignet fiolene og ga den den gode duften.
Fiolen har et ydmykt utseende. Den bøyer hodet forsiktig mot bakken. Hvorfor? Den fikk sitt ydmyke holdning da skuggen av Jesu kors falt på den. Da bøyde fiolen hodet i takknemlighet.
Finner du heldig å finne en hvit fiol midt inne i en bukett med blå blomster, er det fordi jomfru Maria har berørt blomsten med den rene kappen sin.
MARSFIOL
Marsfiolen er et vakkert vårtegn, som dufter av sommer og sol. Den har alltid blitt dyrket for duftens og fargens skyld og brukes i parfyme og drikker og kan kandiseres til kakepynt.
Duften er blitt satt i forbindelse med intens kjærlighet og den ble Afrodite og Venus` egen blomst. Derfor valgte grekerne marsfiolen som symbol på fruktbarhet.
Romerne hadde ikke samme respekt for fiolen. De drakk blomstervannet, mens Napoleon valgte den som sin lykkeplante.
Marsfiolen var den den mest populære duftplanten i Victoria-tidens England og Kinas siste keiserinne importerte flasker med blomstervann under navnet ”Violetta Regia”.
STEMORSBLOMST
Stemorsblomsten er en like vakker vårblomst som de andre fiolene. Den har sin første blomstring i mai, og resten av sommeren dukker den opp over alt. De to øverste er små og blå og lilla.
De to neste er mer lubne og pleier å være rødlilla. Det store bladet som ligger nederst er enten gult eller hvitt.
Faragene er ikke uten betydning.
Planten kalles stemorsblomst fordi kronbladene ligner på fem ansikter. Og selvfølgelig dukker den slemme stemoren opp i historien. Har du god fantasi, kan du se denne situasjonen: Stemoren og de fire døtrene hennes sitter rundt et grøtfat med en smørklatt i midten. Nederst sitter den slemme stemoren og bestemmer over hva døtrene skal spise. På hver side sitter hennes egne døtre, mette, glade og godt fornøyd med tingenes tilstand. De to stedøtrene er sultne, tynne og lei seg. Det er bare så vidt de får plass rundt grøtfatet. De har måttet kjempe for hver eneste grøtskje.
Den eldste legenden om stemorsblomsten forteller om Io som var prinsesse i Junos tempel. Io var svært vakker, og som seg hør og bør, ble Jupiter svært forelsket i henne. For å forhindre at hans kone skulle fatte mistanke, forvandlet Jupiter seg til en sky når han besøkte henne. De andre nymfene ble sjalu og forrådte henne overfor de andre gudene, som forvandlet henne til en hvit ku.
En dag hun stå alene på marken, la hun merke til alle de små blomstene som kikket opp på henne. De lignet små ansikter og hun syntes hun kunne se sin elskedes ansikt i hver eneste en av dem. Senere ble Io hjulpet av guden Cybele som fikk henne til å rømme til Egypt hvor hun fikk sin vanlige skikkelse tilbake.
En annen stemorsblomstlegende forteller at denne beskjedne blomsten hadde en så deilig duft at menneskene bare måtte plukke den. Menneskene sloss om å finne den lille blomsten på marken. De fleste blomstene ble tråkket ned. Derfor ba blomsten den hellige treenigheten om å slippe og dufte så deilig. Blomsten ble hørt og etter det fikk den navnet trefoldighetsblomsten.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: OBP - Opplysningskontoret for blomster og planter.