VisitDrammen
Velg søke typen
  • Nettsted 
  • Internett
Search
VisitDrammen
Go to...
  • Forside
    • Drammenseren
    • Historie
    • Om
    • Annonser
  • HvaSkjer
  • Aktiviteter
  • Severdigheter
  • Kunst Kultur
  • Overnatting
    • Reiseinfo
  • Spise Drikke
  • Kurs Konferanse
  • Forside
    • Drammenseren
    • Historie
    • Om
    • Annonser
  • HvaSkjer
  • Aktiviteter
  • Severdigheter
  • Kunst Kultur
  • Overnatting
    • Reiseinfo
  • Spise Drikke
  • Kurs Konferanse
Velg søke typen
  • Nettsted 
  • Internett
Search

VESTLIA RESORT 2018: Rakfisk - julens delikatesse

På VESTLIA RESORT på Geilo serverer de julens beste rakfisk.

  

VESTLIA RESORT 2018: Rakfisk - julens delikatesse

 

RAKFISK PÅ VESTLIA

(ØYVIND RISVIK) På VESTLIA RESORT får du servert den aller beste rakfisken under hele julebordsesongen. 

VESTLIA RESORT er hotellet for de gode opplevelsene i julen, her kan vi nyte utsikten mot Hallingskarven og Ustedalsfjorden, mot en natur som blender og skiløyper som utfordrer, med nydelig mat og et julebord som er et av de beste i landet. Her er det aller beste juleshowet,  julebordet, julepynten og julefeiringen.

 

Forfatteren Jacob Breda Bull skriver om bruk av rakfisk; «Ved Siden av Spekeflesket var i Rendalen ogsaa Rakfisken med sin halvt berusende Smak av Gjæring en yndet Lækkerbisken. Rakfisken, hvortil de fete Fiskesorter Ørret, Røe og delvis Sik bedst egnet sig paa Grund af sin store Holdbarhet, er en lakesaltet Form for Tøndefisk ... 

 

Rakfisk er en mattradisjon som kan spores helt tilbake til middelalderen og i gamle tider var det vanlig at jakt og fiske var en helt nødvendig onde for a kunne høste nok mat til vinteren. Her har vi mest sannsynlig opphavet til rakfisken også.

 

Det blir i dag stort sett raket fisk på ørret men det blir også brukt røye og sik.

 

I dag produseres det ca 400 tonn rakfisk årlig. Rakfisken er en utbredt tradisjon på Østlandet, men har i de senere år også blitt mer vanlig i andre deler av landet.

 

Kong Olavs rakfisk
Kong Olavs private omgangskrets var liten. Han omga seg med svært få venner. Gjester på Slottet utenom familien, hørte til sjeldenheten.

 

 Og nesten like sjelden ble han bedt bort. Det er jo ikke hvem som helst som tør invitere en konge.

 

Konen til en av hans seilervenner tok imidlertid mot til seg og inviterte Kongen hjem for å smake på årets rakfisk. 

 

Hun visste at Hans Majestet var svært glad i rakfisk.

 

Kong Olav var så glad for invitasjonen at han inviterte seg selv året etter… (Fra boken Kongelige retter av Ove Aasen, Ragge Strand og Øyvind Risvik),

 


Kongelig rakfisk 
300 g rakfisk
4 stk kokte mandelpotet
4 ss seterrømme
1⁄2 stk rødløk
1⁄2 stk purre
Flatbrød

Slik går du frem: Skjær hodet av fisken. Ta tak i ryggbenet og riv det forsiktig ut. Fjerne skinnet. Skjær filetene i skiver på ca 2 cm bredde. Finhakk rødløk og purre.

 

Server fisken med potet, rømme, rødløk, purre og flatbrød.

Slik lager du rakfisk
Ørreten, helst fet, må renses og absolutt ikke vaskes i vann. Tørk den godt med et kjøkkenhåndkle.

 

Vend fisken og salt og fyll litt salt i bunnen på butten. Legg fisken tett i tett med buken opp. Ha salt i hodet og buken på fisken. Bruker du lite salt, blir det sterk gjæring og sterkere lukt og smak på fisken.

 

Strø 1 ts sukker over. Neste lag legger du ned på samme måten med passe mye salt og litt sukker. Dette er en smaksak.

Slik bygges butten lag etter lag.

 

Legg et par fjeler over og noen tunge steiner eller lignende på fjelene.

 

Fisken vil nå lage seg selv. Sett butten i kjøleskap eller kjølerom. Temperaturen skal være 2 – 6 grader. Jo høyere, jo raskere går «rakingen».

Fisken er ferdig modnet etter 2 – 3 måneder. Da skal kjøttet løsne fra benet og ikke virke rått.

 

Flå fisken forsiktig og skjær løs filetene som skjæres i litt tynne skiver.

 

Pynt med persille og server med flatbrød, poteter og smør.

Rakfisk med tortillas
300 gr rakfiskfilet
1 pk tortillas
1 pk philadelphia ost naturell
1 pk ruccolasalat
2 stk plommetomater
1 stk vårløk

Slik går du frem: Smør philadelphia-ost tynt på tortillalefsene. Legg en remse rakfisk langs midten. Legg hakket vårløk over og strø litt opphakket plommetomat over. 

 

Legg en god håndfull ruccola ned langs midten av wrappen. Rull sammen og skjær i porsjonsbiter. Voila, enkel og god wraps med rakfisk.

Rakfisk med sennep, rømme og lefse
400 g rakfiskfilet
4 ss rødløk
3 ss sennep
3 ss seterrømme
4 stk potetlefse
tannpinner 

rucollasalat   

Slik går du frem: Renskjær rakfisken og skjær den i tynne skiver. Finhakk rødløk. Bland sammen sennep og seterrømme, og smør blandingen på potetlefsene. 

 

Dryss over finhakket rødløk, legg på rakfisk, og rull sammen. Del rullene i passende biter og fest med tannpinner.

 

Ha bitene på fat og server.

 

Tips: Rødløk kan byttes med vanlig løk eller purre.

GEILO
HER MÅ DU BO
VESTLIA RESORT er hotellet for de gode opplevelsene. Med nydelig spa, mat, interiør og vakker utsikt. Vestlia Resort ligger idyllisk til ved Vestlia Skisenter med Sommerpark, golfbane og Ustedalsfjorden. Julebordet på Vestlia Resort er legendarisk.

HER MÅ DU SPISE
RESTAURANTEN PÅ VESTLIA - MENYEN. Vestlia Resort utvidet restauranten i 2018. Nå kan du nyte måltidene dine med en fantastisk utsikt over alpinbakken. Sammen med den nye restauranten bygde vi en ny chambre sèparèe for private arrangementer, et vinrom, en ny bar og en omfattende vinkjeller med viner fra hele verden.

 

DETTE MÅ DU OPPLEVE
GEILO KULTURKYRKJE sto ferdig høsten 2000. De vakre glassmaleriene er laget av kunstneren Kjell Nupen. Han står også for utformingen av døpefonten og alteret som begge er laget av svensk basaltstein som er en sjelden type granitt.

VESTLIA RESORT
Bakkestølvegen 81
3580 Geilo
Tel: +47 32 08 72 00
Fax: +47 32 08 72 01
mail@vestlia.no


 

 

  • Share

 

Annonser

Lenker

Nettmagasinet FRIMINUTT
Nordiske PERLER 

VisitDRAMMEN
VisitNORWAY / Drammen

 

VisitDrammen 2018 : Betingelser for bruk : Personvern