DRAMMEN. Dalen Kiosk i Drammen er åpen igjen etter sommeren. Her får vi Bråthen-pølser i Solstad Nielsen-brød, glasscola, Lohengrin-sjokolade og hjemmelagd brunet løk, kokt løk og potetmos - eller bløyta.
BLØYTA MED SENNEP. Menyen på Dalen kiosk i Kobbervikdalen i Drammen er nesten som i gamle dager, den gang ukas store utskeielse var et besøk hos en av Drammens utallige pølsebuer, enten det var hos Goggen, Julin, Erling eller Ælverotta. Nå er det bare Dalen kiosk igjen.
Dalen kiosk var en av de viktigste i min ungdom. Like eksotisk er den fremdeles, akkurat som de danske kroene er det.
Etter flere år i dvale sto Dalen kiosk opp fra det døde, og flyttet fra den ene siden av veien til den andre. Men like innbydende og gastronomisk utfordrende er bua, like gul ob byromantisk, nesten på grensen til moderne igjen.
- Jeg syntes det var synd at Dalen kiosk ble lagt ned for noen år siden, sier Gunnar Gundersen, som eier Dalen kiosk sammen med sønnene sine, - derfor tok vi saken i egne hender og nå driver vi legenden Dalen kiosk videre.
Det er alltid folk på plassen utenfor pølsebua til Gundersen. Hele kvelden tusser det av forståsegpåere, nostalgikere, am-car-entusiaster eller Vespaklubben på tur. Resten av kundekretsen er av edelt merke, de som mener pølser smaker best på Dalen kiosk.
- Jeg har gått læra hos de legendariske pølsebuene i Drammen, hos Erling, Julin og Ælverotta, sier Gunnar Gundersen, - der lærte jeg noe viktig, den hyggelige praten og god service er det aller aller viktigste.
Når de faste kundene stikker hodet inn pølsebuluka, sier de alltid: porsjon. Akkurat som i gamle dager. Deres første møte med Dalen kiosk var som regel da de fikk sertifikat. Første kjøretur var til Dalen kiosk. Etterpå har de aldri sviktet sin egen pølsebu.
Innbarka drammensere mener, med hånden på hjertet, at Dalen kiosk gir den samme gode følelsen som da de sto utenfor bua til 60-tallets store pølsepersonlighet, Goggen og Erling, som eide de to mest populære pølsebuene i Drammen. Forventningsfulle står de og venter på dagens kulinariske opplevelse: bløyta med sennep, takk!
Nå er Gunnar Gundersen og sønnen hans tilbake. Endelig er det servering av en ekte Drammensdelikatesse igjen.
TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. PØLSEBILDE: www.kiwi.no.