DRAMMEN. Ekteparet Devegg hadde en av Drammens vakreste hager. Etter en lang og snørik vinter, er det ikke noe mer oppmuntrende enn å se blomster som begynner å dukke opp fra jorden, sa Astrid og Devegg Ruud i Drammen.
MINNER OG MENNESKER. For noen år siden besøkte jeg Astri og Devegg Ruuds hage. De hadde en av Drammens vakreste, og det var ikke få som gikk forbi hagen deres nøt synet av vakre blomster.
(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).
Vakker hage i Drammen?
Selskapet til Drammens forskjønnelse og gavn leter etter Drammens vakreste have.
Har du en nabo, en bekjent eller en eiendom du kjenner til som trenger en påskjønnelse, så meld med fra innen onsdag 8. juni.Det kan også søkes om legatmidler til utsmykning, beplantning eller andre praktiske tiltak som medvirker til å forskjønne byen og som vil være til glede for publikum, Søknadsfrist 1. september 2022.
E-post: post@forskjonnelse.no
Etter en lang og snørik vinter, er det ikke noe mer oppmuntrende enn å se blomster som begynner å dukke opp fra jorden. De byr på vakre fargeflekker rundt omkring i det litt grå og triste. Men under overflaten skjer det også store ting.
- Hageåret starter egentlig om høsten, sa Devegg Ruud som hadde en av Drammens vakreste hager for noen år siden. – Hvis du har gjort godt arbeid da, er det ikke mye å gjøre om våren. Jeg rydder opp det meste, snur litt på jorda, fjerner ugress og døde planter og setter ned nye løkplanter.
Våren er en hektisk for plantene, og det viktigste jeg gjør, er å rydde unna litt rusk og rask fra vinteren. Ugress som Tyskkål og lignede spirer tidlig, og er lett å fjerne mens jorda enda er fuktig. Det som dukker først opp er løkvekster og tidlige stauder. Planter fra drivhuset blir først plantet ut når faren for frost er over. Det er kort tid å gjøre det på, for plantene er selvfølgelig utålmodige. Mange har slumret en hel vinter, og lengter etter å komme ut i sol og varme.
- Mange spør meg hvilke planter de skal kjøpe. Ta gjerne en tur på gartneriene et par ganger i måneden å se hvilke som blomstrer og da vil man til slutt ha en hage som blomstrer hele året.
Jeg er mer plantesamler enn hobbygartner, sa Devegg Ruud. - Jeg lager hagen for blomstenes skyld, ikke for å få den så pen som mulig. Men litt ryddig må man jo ha det.
For over 20 år siden var han på jobb med journalisten og blomsterentusiasten Eli Sahlgaard. - Da oppdaget jeg blomstenes eventyrlige verden, og satte for alvor i gang med hage. Jeg elsker å se det som gror og lever.
- Og så hadde jeg zoologen Per Hafslund som lærer, han lærte meg å se den store sammenhengen mellom planter og dyr, og ikke minst insekter. Vi har en liten dam nederst i hagen for insektenes skyld. Her lever både salamander, frosk, vannkalver og øyenstikkere. Jeg dyrker mange blomster som insektene liker, for at de skal lokke dem til seg.
Orker du virkelig å stå der med hodet ned i et blomsterbed, sa naboene. - Men jeg har alltid hatt en hektisk og stressende hverdag som fotograf. Å sitte på huk blant blomstene er ikke noe kjedelig arbeid, da renner faktisk stresset av meg. Dessuten legger jeg flere gåturen rundt hagen vår for å titte litt på hva som blomstrer nå.
- For meg har alt med natur glede og avslapping å gjøre. Jeg kunne egentlig vært yrkesboms, jeg, det og sitte stille og bare se på en trestubbe ta kan ta en hel time.
- Det er viktig å ta vare på naturen, og se den store sammenhengen, sa Astri Ruud, som den gang fremdeles var er aktiv speider. - Devegg har lært meg en ekstra dimensjon i livet, å se det store i det lille, å se en vakker sommerfugl slå seg ned på en like vakker blomst.
Jo mer jeg lærer om naturen, jo mer ydmyk blir jeg, sa Devegg Ruud. – Litt av dette håper jeg barna har fått tatt del i. De fikk ofte en blomst på hyttetallerkenen, og de fikk ikke mat før de kunne fortelle meg hva slags blomst det var, og aller helst på latin. En hage skal ikke være så fin at barna ikke kan leke der. Derfor er det lurt å ikke ha alt for skjøre planter.
- Den flotteste blomsten vi har hatt i hagen er den intense blå Valmuesøsteren, som nå er byttet ut med villplanten Sikori, som har den samme fine blåfargen
- Se der Devegg, sa Astri Ruud til ektemannen, - nå satte en neslesommerfugl seg på en blomst, nå er endelig sommeren her!
Rustikk i rustikk have
Astri og Devegg Ruud hadde ikke sansen for prydhager. Da var det ofte enklere – og mer spennende - å putte vårblomstene opp i gamle krukker eller rustne kar.
Mosegrodde krukker og plantekar med kalkutslag eller rust skaper alltid atmosfære. Man har inntrykk av at de har stått der bestandig. Det gir en fornemmelse av tidens gang og av å være en del av noe med varig verdi. Flunkende nye terrakottakrukker har ikke samme verdi.
Her er et tips for å få mose til å gro på stein- og leirkrukker: gni inn med youghurt naturell eller kefir, det skaper god grobunn for mose og annen grønske som liker et fuktig, surt miljø. Flere tips om hvordan du oppnår en lettstelt krukkehage får du i boken ”Krukker med stil” av Yvonne Dengin. CappelenDamm 2010.
Tidlige løkvekster:
Krokus, vinterblomst, snøklokke, marsklosterklokke, perleblomst og blåstjerne.
Tidlige stauder:
Våradonis, hvit julerose, blåveis, vårkjærminne, primula og marsfiol.
Tidlige utplantingsplanter:
Kornblomst, gyllenlakk, hengenellik, hagepelargonium og stemorfiol
Som tulipanløk i mellomgulvet
… og ennå spytter våren sine hvite og grønne hekseskudd ut i lufta
ennå kan vi gå på jakt etter humlenes firemotors flukt i bakgårdene
med våre sugende følelser av liv plantet som tulipanløk i mellomgulvet..
Triztan Vintorn
TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK