2017-10-15

MARI MAURSTAD og KARI GJÆRUM: Vår første kjærlighet

Hjertesorgen, den aller første kjærligheten, er ikke lett å takle.

 

(OSLO) Den verste er når kjærlighet ikke blir gjengjeldt. Mari Maurstad og Kari Gjærum forteller om hjertesorgen ved ikke å få den de først var glad i. Og familieterapeut Solveig Vennesland forteller oss om hva og hvorfor det skjedde. Av Øyvind Risvik. 

MARI MAURSTAD OG KARI GJÆRUM

(ØYVIND RISVIK) Hvilket råd har du til de som ikke glemmer den kjærligheten som det aldri ble noe av? - Du vil aldri glemme det så lenge du har hukommelsen din i behold, sier familieterapeut Solveig Vennesland. Møt Mari Maurstad og Kari Gjærum som forteller om sin aller første kjærlighet.


Bilde: Mari Maurstad som Ingrid i Peer Gynt-oppsetningen på Gålå.

 

Mari Maurstad: Jeg opplevde det både smertefullt og bittert
Jeg var så uerfaren og visste ikke at kjærlighetssorg kunne være så heftig, så vondt, sier Mari Maurstad. Nitten år, det var midt i russetiden, alt var bare gøy, hun ble forelsket. Plutselig tok forelskelsen en brå slutt. 


At det å bli dumpet av ungdomskjæresten kunne gå så sterkt inn på Mari Maurstad, hadde hun aldri trodd. - Vi hadde vært sammen ett års tid da han bestemte seg for å si takk og farvel. Det mest sjokkerende var nok da han sa at vi ikke passet sammen. Jeg som var vant til å få det jeg pekte på, jeg som alltid oppnådde målene jeg hadde satt meg? Og så kom noen og sa at vi ikke passet sammen? Noe slikt trodde jeg aldri ville skje meg.


Jeg opplevde det både smertefullt og bittert, fortsetter Mari Maurstad. - Jeg klarte ikke å konsentrere meg om noe annet enn dette. Jeg hadde opplevd sorg da jeg mistet far, men dette var mye verre, for det gikk direkte på meg. 

 

- Først var jeg desperat, for jeg trodde bruddet skyltes en eneste stor misforståelse. For jeg var jo den beste i hele verden, og hvorfor skjønte han ikke det? Så ble jeg hysterisk.

 

- Det var før sms`ns tid, så jeg skrev mange, lange og følelsesladde brev. Jeg fulgte med på alt han foretok seg, og først da jeg hørte at han var sammen med gamlekjæresten sin, ga jeg opp. 

 

- Jeg snakket med venninne mine, og de må ha blitt gale i hodet av å høre på maset mitt. Jeg var opptatt av hver minste detalj.

Bilde: Mari Maurstad i rollen som Lina Lamont.

 

Tiden leger alle sår, som for Mari Maurstad som for alle oss andre. 

 
- Etter hvert lysnet det og jeg fortsatte videre i livet, og jeg har opplevd mange andre kjærlighetssorger, noe jeg er takknemlig for i dag. Men jeg kommer ikke utenom at den første, den var den verste.

 

- Etter hvert oppdaget jeg at det ikke er døden det dreier seg om, verre ting kan skje i livet. Ta tiden til hjelp, råder jeg andre som kommer opp i samme situasjon. 

 

- Det er lurt å snakke med noen som orker å lytte til deg, del gjerne med voksne som har vært gjennom hjertesorg mange ganger, og som vet at ting går over. 

 

- Det hjelper å bruke ord. Får man sagt det mange nok ganger, minsker smerten. Det er akkurat som om ordene blir mindre, og da blir følelsene mindre, også.

Kari Gjærum: Da bruddet med kjæresten kom, ble det veldig komplisert
Jeg husker ikke så mye av de første barndomsforelskelsene, men det jeg husker veldig godt, var at jeg ble forelsket på Trøndertun Folkehøyskole, forteller Kari Gjærum (65). - Og ikke minst at forholdet og forelskelsen etter hvert med brask og bram tok slutt. Da skoleåret ble avsluttet, reiste vi hver til vårt. Likevel fortsatte vi å være sammen en stund. 

 

- Det å skilles fra både skolen og kjæresten, var helt grusomt. Det å ikke skulle møte de andre elevene igjen, var verst, da stoppet verden liksom.

Da bruddet med kjæresten kom, ble det veldig komplisert. - Første gang vi prøvde å avslutte forholdet, ble det ikke ordentlig slutt. Det var da vi flytte hvert til vårt, vi mistet taket i hverandre. 

 

- I tillegg til at forholdet bare skled ut, var det heller ikke skikkelig liv laga mellom oss. Det vel han som brøt ut, eller rettere sagt, han gjorde ting som førte til at vi brøt. 

 

- Jeg ble ikke handlingslammet, fortsetter Kari Gjærum. - Jeg ser mange gå rett inn i ny forelskelse igjen, og jeg gjorde det selv, men jeg ble ikke ferdig med mine forhold så fort som andre.

  

ANNONSE. Vestlia Resort.
Kari Gjærum satte ikke av mye tid til i sørge. - Jeg kunne være lei meg en dag eller så, og gikk jeg ut verden igjen. Jeg har verken dvelt ved dette eller andre brutte forhold. Jeg har aldri lagt meg til sengs, hvilt i sorgen – og sørget.

 

- Heldigvis har jeg alltid kommer meg fort ut av slike stemninger. Jeg var heller med på aktiviteter av praktisk eller sosiale art, eller gjorde noe fysisk.

Jeg har heller ingen problem med å være lei meg sammen med andre mennesker, fortsetter Kari Gjærum. – Min mekanismen gjør at jeg åpner meg veldig, samtidig som jeg også trekker meg. Jeg deler ikke alt med alle, fordi jeg vil helst slippe å svelge kameler.

 

- Et forhold blir ikke et levende forhold om det ikke møter motbakker, avslutter Kari Gjærum. - Men jeg er en lojal person som prøver å ta hensyn til den andre parten i forholdet. I flere forhold har det gått et par ekstra år før jeg har klart å kutte båndene.

 

- Jeg er en følelsesmessig person, blir lett rørt og er sjelden i dårlig humør. Nå er jeg blitt såpass gammel at de store sorgene går lettere over. Jeg har stor tro på at ting ordner seg…

Solveig Vennesland er familieterapeut:
«Du kan slutte å dyrke følelsene og tankene. Jag dem ut av hodet».

Hvilket råd har du til de som ikke glemmer den kjærligheten som det aldri ble noe av?
- Du vil aldri glemme det så lenge du har hukommelsen din i behold, sier familieterapeut Solveig Vennesland. - Men du kan slutte å dyrke følelsene og tankene. Jag dem ut av hodet. Det er et godt triks for å snu tanken og følelsen når de kommer. Målet må være å rett og slett få det ut av kroppen.

 

- Det fordrer at man vil gi slipp. Mange sier de vil, men de koser seg med det, særlig i de tunge stundene.

- Sett en dato for å få det bedre, sier Solveig Vennesland. - Disipliner deg mot denne datoen.

 

Hva gjør man med minnene, for å beholde det som er godt?
- Bevar dem og pass gjerne på dem, så sant de ikke forstyrrer andre nære relasjoner du har. Grensen her kan være hårfin. Det er fint å møte eldre mennesker som gir oss glitrende minner og bilder fra tidligere kjærester, selv om de er godt gift og vel så det, både en og to ganger.

 

Hva betyr den første kjærligheten?

- Som regel er det noe sjarmerende og hyggelig å kunne fortelle om.